Prvý slepúch, ktorý videl prešovského primátora.

30.06.2010 Prešov

Mimoriadne nadané deti zo ZŠ Šmeralova excelovali prezentáciami svojich ročníkových prác na radnici. Objavil sa aj živý had... .
Primátor Pavel Hagyari prijal na radnici štrnásť detí zo ZŠ Šmeralova. Táto škola vychováva mimoriadne nadané deti a implementuje úspešné „soft projekty“ z fondov EÚ. Štrnásť detí sa zúčastnilo a dvaja z nich boli aj víťazmi krajskej súťaže intelektuálne nadaných detí, kde prezentovali svoje ročníkové práce. Každý žiak na škole, familiárne zvanej „šmeralka“ robí už od prvého ročníka tzv. ročníkové práce, prváci formou plagátov, staršie deti vo viazanej písomnej forme s ilustráciami. Deti sa samé rozhodujú, akú tému si vyberú a to, že ide o témy skutočne zaujímavé ukázali aj samotnému primátorovi. Ako prvý odprezentoval cemjatskú faunu tretiak Dominik Murdzík, ktorý sebavedome a odborne rozprával o rôznych druhoch a spôsobe ich života a nakoniec vytiahol z pripraveného vedierka aj hada. Okamžite však vysvetlil, že slepúch lámavý nie je až tak celkom had. „Ide o beznohú jaštericu a musím dávať pozor, aby nezacítil ľudské teplo, inak by pustil chvost a to nechceme, preto naňho použijem rukavicu“, ukončil svoju prezentáciu s úsmevom Dominik. Riaditeľ školy Ľubomír Bodnár na to zareagoval myšlienkou, že ide o prvého slepúcha, ktorý videl prešovského primátora. „Je neuveriteľné, aké veľké osobnosti sa ukrývajú v týchto malých deťoch. Som fascinovaný z ich intelektu, z toho čo počúvam a čo vidím a okrem toho, že im držím palce, verím, že budú úspešné nielen v rámci svojho základného vzdelania na tejto výnimočnej škole ale aj v škole a Prešovčania o nich ešte budú počuť aj čítať“, povedal na margo stretnutia primátor Pavel Hagyari.
Ďalšie práce už boli bez praktických ukážok, avšak z rôznych interesantných oblastí. Terézia Príhodová z druhého ročníka si vzala na mušku tému „Jaskyne“, ďalší druhák Juraj Horňák rozobral tému „Lego“, siedmak Samuel Tomko je zas zameraný na šport a tak aj jeho téma bola rýdzo športová „ Tour de France“ no a excelovala aj deviatačka s témou, ktorá sa sčasti opierala o kvantovú fyziku „Zázračná sila v našom vnútri“.

Pridal: Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark